El 20 de novembre de 1992 es va constituir la Federació ALLEM com una associació provincial d’entitats de serveis socials per a persones amb discapacitat intel·lectual.
Es revisen els Estatuts d’ALLEM per poder ser una associació d’entitats socials, per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat i el desplegament de serveis socials a la província de Lleida.
Fins avui, s’han associat a la Federació ALLEM 18 entitats de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran.
El 13 de desembre de 2006, l’Assemblea General de les Nacions Unides aprova la Convenció Internacional de Drets Humans de les persones amb discapacitat.
El 30 de març de 2007, Espanya ratifica la Convenció.
La Convenció implica un canvi de paradigma en els serveis socials de suport per les persones amb discapacitat. Les entitats associades a ALLEM, amb tot el sector social, evolucionen de l’assistencialisme a l’acompanyament centrat en cada persona i al treball amb la comunitat on viu.
La Federació ALLEM constitueix un Espai de Reflexió Ètica, en l’àmbit de serveis socials per la discapacitat intel·lectual i la salut mental de les comarques de Ponent, Alt Pirineu i l’Aran.
És un òrgan de caràcter consultiu i interdisciplinari al servei dels i de les professionals i de les entitats federades. Per promoure els valors ètics i la implementació de les bones actituds i pràctiques en els serveis socials.
Forma part del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya (CESSC).
Les entitats d’ALLEM es veuen fortament afectades per la crisi econòmica internacional que impacta greument en el sistema de serveis socials de Catalunya.
Les ‘retallades’ fan créixer la llista d’espera d’accés als serveis socials de les entitats, i la manca de finançament no permet crear noves places. Els serveis passen a ser deficitaris.
Sota el lema «Defensa’m», s’inicien una sèrie d’accions per fer visible la vulneració dels drets de les persones amb discapacitat i les seves famílies.
El 2013, Allem aconsegueix recollir més de 47.000 firmes per denunciar aquesta vulneració i, el 21 de maig de 2014, ens rep la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, per escoltar les peticions del sector.
A Lleida, es dona continuïtat a aquesta campanya amb l’acció «Encerclem els Ponts» , en què 1.500 persones manifesten la voluntat de caminar plegats cap a la plena integració de totes les persones i reclamen al Parlament de Catalunya que aprovi una moció unitària per garantir les partides pressupostàries destinades al finançament públic dels serveis socials.
ALLEM s’incorpora a DINCAT – Plena Inclusió Catalunya, organització que representa les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya.
ALLEM, amb DINCAT i tot el tercer sector social, continua reivindicant un finançament digne i millores en els serveis socials a Catalunya.
Les entitats socials acompanyen les persones usuàries sense rebre un finançament públic suficient per als serveis que ofereixen.
Aquesta situació, que s’allarga durant més de 10 anys, afecta negativament la qualitat dels serveis i les condicions laborals dels i les professionals que treballen a les entitats socials.
La pandèmia de la Covid-19, afecta especialment les persones amb discapacitat, pel que fa a salut física i mental, i a la seva autonomia personal.
Es produeixen situacions de conflicte ètic entre la seguretat sanitària i el benestar individual de les persones ateses a les entitats sòcies d’ALLEM. Aquests conflictes són objecte de deliberació a l’Espai de Reflexió Ètica de la Federació ALLEM.
Alhora, la COVID-19 provoca canvis en la pràctica dels serveis socials. Aquests s’apropen on viuen les persones beneficiàries, s’adeqüen a les seves necessitats i preferències individuals i es relacionen amb la comunitat.
Per a més informació sobre l’impacte de la COVID 19 en les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, podeu consultar l’estudi de DINCAT-Plena Inclusió, en el qual també va col·laborar ALLEM.
ALLEM celebra 30 anys de la seva creació i al servei de les entitats socials i les persones amb discapacitat de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran.
La seva història es representa amb tres paraules: persones, entitats, territori, el lema de l’aniversari.
Es fa un reconeixement a les entitats sòcies, als equips de professionals i a totes les persones que construeixen dia a dia el projecte ALLEM.
I es reafirma la voluntat de continuar treballant pels drets de les persones, des de la proximitat i la implicació, i per continuar sumant i fent xarxa amb les entitats i els agents del territori des del compromís social.
Com a membres de Dincat adrecem propostes a la Generalitat de Catalunya per revisar la Cartera de Serveis Socials i millorar-ne l’accés i el finançament.
Per a més informació, podeu consultar la Revisió de la Cartera de Serveis Socials a Catalunya.
A les XIX Jornades Tècniques d’ALLEM, dedicades al repte de la transformació dels serveis socials, representants de la Generalitat de Catalunya, es va explicar com s’iniciava aquest procés de revisió dels serveis socials catalans.
ALLEM desenvolupa el projecte Som Rurals-Som de Muntanya amb el finançament de Fons Europeus Next Generation a través del Ministeri de drets Socials i Agenda 2030 de l’Estat Espanyol i del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
Amb aquest projecte acompanyem a més de 40 persones amb discapacitat o problemes de salut mental en 9 comarques de Ponent, l’Alt Pirineu i l’Aran.