Què fem?

Ètica

Un ERESS és un espai on un grup de persones amb formació en Ètica de diferents professions, rols i funcions -sempre des del diàleg- reflexiona i aporta orientacions per a situacions de conflicte ètic en la pràctica dels serveis socials.

ALLEM promou el treball amb valors ètics i defensa la importància dels Espais de Reflexió Ètica per a la millora de les pràctiques professionals.

L’any 2008, ALLEM va constituir el primer Espai de Reflexió Ètica (ERESS) en els àmbits de la discapacitat intel·lectual i la salut mental de les comarques de Ponent, l’Alt Pirineu i l’Aran.

L’ERESS d’ALLEM és un grup pioner a Catalunya, està integrat per professionals de les entitats sòcies i col·laboradors externs, amb experiència contrastada en l’àmbit de l’ètica i en altres disciplines relacionades.

És un òrgan de caràcter consultiu i interdisciplinari al servei dels i les professionals de les entitats federades.

Té com a objectiu la promoció dels valors ètics en la prestació de serveis de suport per persones amb discapacitat, problemes de salut mental o altres situacions de vulnerabilitat.

A l’ERESS d’ALLEM fem sessions de deliberació ètica sobre els conflictes que sorgeixen en la pràctica dels serveis socials d’acompanyament, que afecten les persones vulnerables i al seu entorn (parella, amics, família, professionals, entitats, lloc de treball o altres).

  • Duem a terme sessions de reflexió sobre qüestions ètiques d’interès en els àmbits de la discapacitat o la salut mental.
  • Promovem la constitució de nous Espais de Reflexió Ètica a les entitats sòcies i acompanyem el seu procés de constitució i consolidació.
  • Programem la formació en ètica dels professionals de les entitats federades.
  • Organitzem jornades temàtiques sobre l’ètica als serveis socials.

Jornades de Reflexió Ètica

Promovem espais de trobada per l’adquisició de coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques o experiències, en l’àmbit de l’ètica aplicada als serveis socials.

L’ERESS d’ALLEM organitza les Jornades d’Ètica. Són espais de trobada per l’adquisició de coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques o experiències, en l’àmbit de l’ètica aplicada als serveis socials.

Hi participen persones amb situació de vulnerabilitat, famílies i professionals, així com públic interessat en general.  

Les últimes es van celebrar el 16 de novembre de 2018, a l’Orfeó Lleidatà, amb el títol “De la informació a la participació i de la participació a la decisió. La veu de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies”.

Les persones amb discapacitat van explicar la seva visió i les seves vivències als més de 150 asssitents. Diverses entitats socials d’arreu de Catalunya hi van ser presents.