Associació Alba

Avinguda Onze de setembre s/n
25300 Tàrrega
973312221
[email protected]
www.aalba.cat

Associació Discapacitats d'Aran

Descripció

L’Associació Alba té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental, així com fomentar les seves capacitats i autonomia. Es treballa per a millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral. L’entitat compta amb el seu propi Espai de Reflexió Ètica (ERE), constituït l’any 2014.

Àrea d’Atenció a la Persona

• L’escola d’educació especial Santa Maria de l’Alba: atén a una població entre 3 i 20 anys d’edat (Tàrrega).

• Servei Ocupacional Alba (Tàrrega) i Espígol (Cervera): aquest servei ofereix aprenentatges per la vida diària i de millora de l’autonomia persona. També s’ofereix formació bàsica per accedir a un lloc de treball.

• Serveis de Salut Mental, Prelaboral, Airecel i Suport a la llar: L’any 2006 es va iniciar el treball amb el col·lectiu de malalts mentals iniciant dos nous serveis: el Club Social AIRECEL, en el que s’ofereix una programació d’activitats de lleure, i el Servei de PRE-LABORAL, el qual pretén aconseguir la inserció laboral d’aquest col·lectiu. El programa de Suport a la llar realitza acompanyament de persones en el propi habitatge i se’ls dóna suport de tot tipus.

• Llar-residència Alba: habitatge per a les persones que necessiten més suport. Ofereix especialment en dies festius, caps de setmana, períodes vacacionals… a les famílies de l’Associació, de forma puntual, acolliments de respir o d’urgència.

• Llar-residència Aleix: habitatge per a les persones amb més autonomia. Viuen en habitacions individuals i comparteixen espais comuns.

Àrea de treball

Centre Especial de treball (Tàrrega): s’inicia aquest servei l’any 1996 oferint llocs de treball a 14 persones amb discapacitat. Actualment hi treballen més de 70 persones. Treballa en els diferents àmbits:

· Servei de bugaderia: es realitza el rentat de la roba de diferents centres i entitats (hospitals, geriàtrics, restaurants, particulars, etc). Disposa de servei de transport per realitza la recollida i el retorn de la roba als llocs d’origen. El servei es realitza per tota la demarcació de Lleida.

· Servei de jardineria: servei de manteniment de jardins i parcs. És una activitat que s’ofereix a particulars, empreses i Ajuntaments. Actualment Alba fa el manteniment del parc de Sant Eloi de Tàrrega i d’empreses privades de la comarca.

· Servei de neteja: servei que també s’ofereix a empreses per a la neteja de les seves instal·lacions. Aquesta és una activitat que es realitza a diferents poblacions de l’Urgell i la Segarra.

· Servei de manipulats: Formem a les persones per adquirir habilitats manipulatives per a dur a terme qualsevol treball. Hem portat a terme feines de tot tipus i estem preparats per a afrontar grans volums de feina. Tenim rapidesa en la resposta.

· Obrador de galetes “El Rosal”: continuant la tradició de l’empresa «el Rosal» de galetes artesanes de Tàrrega, l’any 2003 des de l’Associació es va iniciar la producció d’aquesta tradició artesana. Actualment es produeixen i comercialitzen cinc tipus de galetes: els vanos, el ‘cubanos’, les neules, les tulipes i els ‘cubanitoss’ de xocolata i els arrugats. Es distribueixen a diferents establiments de Catalunya i Espanya.

· Restaurant “El Gat el Rosal”: la cafeteria del Gat del Rosal és un projecte que va iniciar-se l’octubre del 2005. Oberta de dilluns a dissabte ofereix menús al migdia i sopars els divendres i dissabtes a la nit. Especialitzat en el bufet lliure amb una cuina casolana i de temporada. Espai polivalent on es realitzen activitats, xerrades i tallers diversos. Compta amb una terrassa on a l’estiu es fan concerts de música. També ofereix un servei de càterings per a empreses i particulars.

· Cuina de col·lectivitats Servei de cuina central que s’encarrega de servir menjars a diferents col·lectius com escoles, llars d’infants, residències, etc. Adapta els menús a les necessitats de les persones.

· Casa de Colònies de Llesp Quàlia és l’Àrea de projectes educatius de l’Associació Alba relacionats amb el món de l’educació en el lleure que pretén potenciar les qualitats i valors dels infants. Gestionem la casa de Colònies de Llesp i organitzem estades per a escoles, colònies, empreses i particulars. Està situada a la Vall de Boí en una zona privilegiada per a dur a terme excursions pel Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes, realitzar esports d’aventura o descobrir les esglésies del romànic català.

· Quàlia projectes educatius Àrea de projectes educatius relacionats amb el món de l’educació en el lleure que pretén potenciar les qualitats i valors dels infants. Oferim un servei de menjadors escolars i extraescolars, gestió d’Ampes, organització de casals per Ampes i Ajuntaments, tallers inclusius per a escoles. Gestionem la Casa de Colònies de Llesp.

· Botigues Es venen els productes d’alimentació i objectes de regal amb un plus de qualitat i amb un valor social o artesà. Comptem amb 3 botigues físiques, dues a Tàrrega i una a Cervera, i una botiga online on es poden comprar els productes per interent (http://botiga.aalba.cat)

· Lots de Nadal i regals d’empresa: Estem especialitzats en lots d’empresa per Nadal i en regals i detalls d’empresa per a congressos, actes i celebracions. Comptem amb una marca pròpia d’objectes de regal i detalls d’empresa ARTIS (objectes de papereria, motxilles, joguines de fusta, etc). Confeccionem lots gastronòmics amb productes artesans i del territori català, així com productes elaborats per empreses socials. Oferim lots tancats o escollir cada un dels productes. Ens ajustem al pressupost de cada empresa i l’opció de pesronalitzar les caixes amb el logotip o dibuix escollit. Elaborem lots de naixement i d’empresa on combinem productes gastronòmics amb objectes de regal tèxtils o de papereria.

Altres

• Activitats d’oci i temps de lleure, es potencien les activitats de temps de lleure, des dels més petits fins a les persones més grans. Es realitza en èpoques de vacances i hores fora de l’horari laboral. A l’Associació disposen de diferents espais de lleure cadascun adaptats a les edats i necessitats de les persones. S’està treballant perquè siguin activitats on es fomenti la inclusió, per això es col·labora amb entitats de la població per a realitzar activitats conjuntes.

• Club d’esports: l’any 1994 es va constituir el Club Esportiu Alba, format actualment per 89 esportistes que practiquen diferents esports adaptats a les necessitats de cada persona: atletisme, natació, bàsquet, futbol sala, petanca, tennis de taula, etc.

• Activitats associatives: l’objectiu és promocionar, sensibilitzar i implicar a la població ciutadana.

• Grups de suport familiar: es realitza la dinamització de dos grups de familiars d’usuaris de l’entitat. L’objectiu és compartir experiències i problemàtiques de l’entorn d’una persona amb discapacitat.